Quantcast
Viewing all articles
Browse latest Browse all 5229

IEPT20140513, Hof Arnhem-Leeuwarden, Telefoongids.com v Stichting Gilde

Geen hoedanigheid van consument bij sluiten overeenkomst voor vermelding op Telefoongids.com en geen reflexwerking Wet op oneerlijke handelspraktijken, gezien doel van wet en restrictieve uitleg van het begrip consument en de wetsgeschiedenis. Bewijslast ten onrechte in eerste aanleg omgekeerd. Wel dwaling: onjuiste veronderstelling dat het om een controle van de vermelding in de KPN telefoongids ging niet weggenomen door offerte en verificatiegesprek, die gezien gebruik van handels- en domeinnaam die lijkt op bekende uitgave van gevestigde partij en gebruik van cold calling door medewerkers die geen duidelijke instructies hebben ontvangen om onduidelijkheden omtrent identiteit Telefoongids.com weg te nemen, alle onduidelijkheden omtrent de identiteit van Telefoongids.com moeten wegnemen.

ONEERLIJKE HANDELSPRAKTIJKEN - DWALING

Hoger beroep tegen het vonnis van de rechtbank Noord-Nederland (IEPT20130220). Telefoongids.com heeft Stichting Gilde via cold calling benadert voor een vermelding op Telefoongids.com. De kosten voor deze vermelding zijn €150 per maand, maar de Stichting Gilde stelt dat zij ervan uit ging dat het om een gratis vermelding zou gaan. In eerste aanleg is met betrekking tot Stichting Gilde geoordeeld dat zij via reflexwerking op de Wet op oneerlijke handelspraktijken beroep kon doen op deze wet, omdat zij in een aan een consument vergelijkbare positie verkeerde. Het vonnis wordt bekrachtigd, zij het op andere gronden.

Alleen als Stichting Gilde de hoedanigheid van een consument heeft, waarbij het gaat om overeenkomsten die worden gesloten om te voorzien in consumptiebehoeften van een persoon als particulier, kunnen de bepalingen van de Wet op oneerlijke handelspraktijken van toepassing zijn volgens het hof. Dat is echter in casu niet het geval, omdat het gaat om de vermelding op Telefoongids.com en dus niet om consumptiebehoeften. Het hof wijst ook het beroep op reflexwerking af, gezien het doel van de Wet op oneerlijke handelspraktijken (bescherming van consumenten), de restrictieve uitleg van het begrip consument en de wetsgeschiedenis.

Er is in casu wel sprake van dwaling door Stichting Gilde, omdat de overeenkomst is gesloten in de veronderstelling dat het om een controle van haar standaardvermelding in de telefoongids van KPN ging. De dwaling is niet weggenomen door de offerte en het verificatiegesprek. Telefoongids.com heeft ervoor gekozen een handels- en domeinnaam te gebruiken die lijkt op de naam van een reeds jarenlang...


Viewing all articles
Browse latest Browse all 5229