Quantcast
Viewing all articles
Browse latest Browse all 5229

De Hoge Raad keert op zijn Nebula-schreden terug in ABN AMRO v Berzona

Dick van Engelen, Universiteit Utrecht, Ventoux Advocaten: De Hoge Raad keert op zijn Nebula-schreden terug in ABN AMRO v Berzona.

Op 11 juli 2014 gebruikte de Hoge Raad zijn arrest in de zaak ABN AMRO v Berzona (IEPT20140711) om de door zijn Nebula-arrest van 3 november 2006 (IEPT20061103) opgeworpen stofwolken te laten neerdalen. Met een paar virtuele pennenstreken maakte de Hoge Raad duidelijk dat – anders dan het Nebula-arrest leerde – de curator gehouden is een bestaande wederkerige overeenkomst te respecteren wanneer de gefailleerde slechts gehouden is gebruik te dulden. Het Berzona-arrest leert dat wat ook wel “het recht op wanprestatie van de curator” genoemd wordt, beperkt is tot die gevallen waarin de curator een prestatie moet verrichten, zoals het doen van een betaling, het afgeven van een zaak of het vestigen van een recht. Indien een bestaande overeenkomst met zich brengt dat de gefailleerde enkel het gebruik door een huurder moet dulden, brengt het uitspreken van het faillissement niet met zich “dat de curator ook (‘actief’) een bevoegdheid of vordering toekomt die de wet of de overeenkomst niet toekent, zoals tot ontruiming of opeising van het gehuurde als de huurovereenkomst nog loopt.” Aldus de Hoge Raad in ABN AMRO v Berzona (onder 3.6.4).

De consequentie is dus dat een huurder van een gefailleerde verhuurder door de curator niet in zijn huurgenot gestoord kan worden. Voor intellectuele eigendomsrechten betekent dit dat bij een faillissement van een licentiegever de curator de licentienemer niet het genot van het gelicentieerde kan ontzeggen. Dat laatste was nu juist de donkere wolk die sinds het Nebula-arrest dreigend boven de IE-praktijk hing en aanleiding was tot allerhande breinbrekende constructies – met (zo mogelijk) deeloverdrachten, overdrachten met ontbindende voorwaarden, vruchtgebruiksrechten en verpandingen – om de continuïteit van licentie-exploitatie-modellen bij een faillissement van een IE-licentiegever zoveel mogelijk veilig te stellen. Het gevolg van deze koerswijziging is dat veel gebruikers en ontwikkellaars van bijvoorbeeld software, geoctrooieerde technologieën, auteursrechtelijke werken, naburige rechten, databanken, kwekersrechten en merk- en handelsnaamrechten (franchisenemers) rustiger kunnen gaan slapen. Een faillissement van een of meer licentiegevers zal niet direct de continuïteit van de eigen bedrijfsvoering in gevaar brengen.

Voor de IE-rechtspraktijk is het een heugelijk feit dat de...


Viewing all articles
Browse latest Browse all 5229