Begrip “te koop aangeboden of aan licentievoorwaarden onderworpen” in artikel 5(3)(n) Auteursrechtrichtlijn omvat daadwerkelijke tussen rechthebbende en instelling gesloten licentie- of gebruiksovereenkomsten; niet slechts aanbod tot sluiten van dergelijke overeenkomst. Digitalisering van een werk is een reproductiehandeling. Beschikbaarstelling door bibliotheken aan publiek van werken via speciale terminals voor onderzoek of privéstudie in zin van artikel 5(3)(n) is een mededeling aan publiek. Auteursrechtrichtlijn staat niet eraan in weg dat lidstaten bibliotheken ook (accessoir) recht tot digitalisering van werken geven, indien dit nodig is om deze werken via speciale terminals beschikbaar te stellen. Afdrukken van digitaal werk op papier of opslaan ervan op USB-stick is eveneens een reproductie. Afdrukken van werken op papier of opslag ervan op USB-stick valt niet onder artikel 5(3)(n); kan wel toegestaan zijn onder artikel 5(2)(a) en (b) mits aan voorwaarden is voldaan, zoals billijke vergoeding.
AUTEURSRECHT
Uit het perscommuniqué: “Krachtens de Auteursrechtrichtlijn hebben de auteurs het uitsluitende recht de reproductie en de mededeling van hun werken aan het publiek toe te staan of te verbieden. De richtlijn voorziet evenwel in de mogelijkheid voor de lidstaten om bepaalde beperkingen of restricties aan dat recht te stellen. Een dergelijke mogelijkheid bestaat met name voor de voor het publiek toegankelijke bibliotheken die, voor onderzoek of privéstudie, werken uit hun verzameling door middel van speciale terminals aan gebruikers beschikbaar stellen. In de onderhavige zaak wenst het Bundesgerichtshof te vernemen wat de draagwijdte is van die mogelijkheid, waarvan Duitsland gebruik heeft gemaakt.
Het Bundesgerichtshof dient uitspraak te doen in een geschil tussen de Technische Universität Darmstadt en een Duitse uitgeverij, Eugen Ulmer KG. De universiteitsbibliotheek heeft een door Eugen Ulmer uitgegeven boek gedigitaliseerd alvorens het aan te bieden op haar elektronische leesplaatsen. Zij heeft het aanbod van de uitgeverij om de door haar uitgegeven handboeken (waaronder het betrokken boek) in de vorm van elektronische boeken („e-books”) aan te kopen en te gebruiken, afgewezen. Eugen Ulmer wenst te verhinderen dat de universiteit het betrokken boek digitaliseert en dat de gebruikers van de bibliotheek het boek via de elektronische leesplaatsen kunnen afdrukken of opslaan op een USB-stick en/of die reproducties uit de bibliotheek...
↧
IEPT20140911, HvJEU, TU Darmstadt v Eugen Ulmer
↧