Afgeven oorsprongsverklaring merkgebruik, maar onvoldoende voor merkinbreuk: niet gebleken dat daadwerkelijk inbreukmakende ankers zijn verhandeld. Niet vermelden reactie MES op sommatie in verzoekschrift bewijsbeslag onvoldoende reden tot opheffing. Inzage toegewezen: rechtmatig belang en redelijk vermoeden van inbreuk.
MERKENRECHT - PROCESRECHT
Partijen zijn actief op de markt voor scheepsankers. AAB produceert en verhandelt scheepsankers onder de naam “Flipper Delta” (zie afbeelding), waarvoor zij een Gemeenschapswoordmerk heeft geregistreerd. MES is een scheepsleverancier die de zogenaamde “MES Dolphin” aan klanten levert. AAB stelt dat MES inbreuk maakt op haar merkenrechten vanwege een door MES afgegeven oorsprongsverklaring aan Jan de Nul, waaruit zou blijken dat MES een aantal Delta Flipper ankers zou hebben verhandeld. Volgens AAB zijn deze inbreukmakend, omdat ze namaak zijn. AAB heeft conservatoir bewijsbeslag laten leggen ten laste van MES. AAB vordert onder meer staking en inzage.
De voorzieningenrechter oordeelt dat het afgeven van de oorsprongsverklaring ervoor zorgt dat MES het teken Delta Flipper het teken voor zakelijk gebruik heeft gebruikt in de zin van artikel 9(2) GmeV. Dit is echter onvoldoende om te spreken voor merkinbeuk, omdat niet is gebleken dat er daadwerkelijk ankers voorzien van het Delta Flipper teken zijn verhandeld.
Het niet vermelden van de reactie van MES op de sommatiebrief van AAB is onvoldoende reden om het beslag op te heffen. De reactie van MES hield namelijk niet meer in dan de blote stelling dat MES in 2013 geen ankels aan Jan de Nul heeft geleverd. De inzage wordt toegewezen. Naar voorlopig oordeel is sprake van een rechtmatig belang en van een rechtsbetrekking. Hoewel hetgeen AAB heeft aangevoerd ter onderbouwing van de gestelde merkinbreuk onvoldoende is om te concluderen dat sprake is van merkinbreuk, is het wel voldoende onderbouwing van een redelijk vermoeden van inbreuk. Bij de inzage moet rekening worden gehouden met het rechtmatige belang van MES bij het geheimhouden van vertrouwelijke gegevens. De inzage moet daarom door een onafhankelijke deskundige worden uitgevoerd.
IEPT20141215, Rb Den Haag, AAB v MES
(kopie origineel vonnis)