Cassatieberoep slaagt: oordeel van Hof dat absolute stofbescherming slechts wordt verleend (bij nieuwe werkwijze), indien hiermee voor eerst stand van techniek is verrijkt met nieuw én inventief product, is onjuist. Een stof waarvan samenstelling en mogelijke eigenschappen op zichzelf bekend zijn en derhalve op voor hand liggende wijze voortvloeit uit stand van techniek, kan desondanks octrooieerbaar zijn, als uit stand van techniek op prioriteitsdatum geen werkwijze bekend is om die stof te verkrijgen en met de geclaimde werkwijze derhalve voor het eerst die stof kan worden verkregen op inventieve wijze.
OCTROOIRECHT - PROCESRECHT
Vervolg op IEPT20121012 (tussenarrest HR), B9 12167 (conclusie A-G), IEPT20120124 (hof), IEPT20090408 (rb). De Generieken vorderen primair vernietiging van het Nederlandse deel van het Europese octrooi van Lundbeck voor “New enantiomers and their isolation", dat betrekking heeft op escitalopram. Zij stellen daartoe dat dit octrooi niet nieuw dan wel niet inventief is. Het hof heeft het Nederlandse deel van het octrooi inderdaad vernietigd, voor zover het de conclusies 1-5 betreft. Het cassatieberoep keert zich tegen dit oordeel.
Het principale cassatieberoep slaagt. Het oordeel van het hof dat absolute stofbescherming slechts wordt verleend (bij een nieuwe werkwijze), indien hiermee voor het eerst de stand van de techniek is verrijkt met een nieuw én inventief product, is onjuist. Een stof waarvan de samenstelling en mogelijke eigenschappen op zichzelf bekend zijn en die om die reden op voor de hand liggende wijze voortvloeit uit de stand van de techniek, kan desondanks niet voor de hand liggend zijn en daarom octrooieerbaar, als uit de stand van de techniek op de prioriteitsdatum geen werkwijze bekend is om die stof te verkrijgen en met de geclaimde werkwijze derhalve voor het eerst die stof kan worden verkregen op een inventieve wijze. In dat geval vloeit de stof niet op voor de hand liggende wijze voort uit de stand van de techniek en kan derhalve een stofoctrooi worden verkregen (ro. 4.3).
Het hof is bij zijn oordeel tevens uitgegaan van een onjuiste opvatting omtrent de bewijslast in dit verband. Nu de Generieken vernietiging van het octrooi vorderen wegens het ontbreken van inventiviteit, rust de bewijslast hiervan, in beginsel op hen (art. 150 Rv). Dit wordt niet anders doordat het hier gaat om het bewijs dat geen (andere) werkwijze bekend is om de geclaimde stof te bereiden (ro. 4.5.2).
Het incidentele...