Gemeenschapsmerk – Beroep ingesteld door de houder van de nationale woordmerken „Rock”, „MASTERROCK”, „FIXROCK”, „FLEXIROCK”, „COVERROCK” en „CEILROCK” voor waren en diensten van de klassen 1, 6 tot en met 8, 17, 19, 37 en 42, en strekkende tot vernietiging van beslissing R 495/2011‑2 van de tweede kamer van beroep van het Bureau voor harmonisatie binnen de interne markt (BHIM) van 10 juli 2012 houdende verwerping van het beroep tegen de beslissing van de nietigheidsafdeling waarbij verzoeksters verzoek om nietigverklaring van het gemeenschapsbeeldmerk met de woordelementen „Rock & Rock” is afgewezen.
Het beroep wordt verworpen. Er is geen verwarringsgevaar tussen het Gemeenschapswoord/-beeldmerk ‘ROCK&ROCK’ en de nationale woordmerken die eindigen op ‘ROCK’, zoals ‘MASTERROCK’ en ‘FIXROCK’ voor bouwmaterialen. Het element ‘ROCK’ van de woordmerken is vooral beschrijven en lovend en heeft daarom een zwak onderscheidend vermogen. Bovendien is ‘ROCK’ niet het dominante element in de oudere woordmerken, waardoor er een lage visuele overeenstemming bestaat tussen de merken. Daarnaast bestaat er fonetisch en conceptueel een geringe overeenstemming. Het element ‘ROCK’ van de woordmerken valt niet onder een serie of familie van merken, omdat dit element vooral beschrijvend en lovend is. Er is daarom geen sprake van een ruimere bescherming op basis van een merkenfamilie.
88. In casu heeft het element „rock” in het litigieuze merk Rock & Rock echter een andere semantische inhoud dan in de oudere merken, aangezien het in het litigieuze merk in het kader van een woordspelletje naar een muziekstijl verwijst, terwijl het in de oudere merken zinspeelt op een „steen”, een „rots” of minerale wol, waarvan de elementen „fix”, „flexi” en „cover” de fysieke kenmerken of het voorgenomen gebruik preciseren (zie de punten 44 en 73 supra).
97. Gelet op het feit dat het relevante publiek bij de aankoop van de aangeduide waren over een bijzonder hoog aandachtsniveau beschikt, volstaan in het kader van een globale beoordeling van de conflicterende tekens de visuele, fonetische en begripsmatige verschillen tussen de conflicterende tekens om te beletten dat de gelijkenissen die resulteren uit de aanwezigheid van het gemeenschappelijke element „rock”, ondanks de soortgelijkheid van bepaalde van de aangeduide waren, bij de gemiddelde Duitse consument en het professionele...