Beroep op prioriteit van US 689 slaagt wat betreft conclusie 7 van EP 698: betreft ‘same invention’ en prioriteitsdocument is nawerkbaar geopenbaard, waardoor deze conclusie nieuw is. Inhoudelijke argumenten omtrent conclusies 1-6 te laat aangevoerd, waardoor deze buiten beschouwing worden gelaten. WO 421 niet meest nabije stand techniek: ziet niet op zelfde doel als EP 689. Conclusies 1-6 nawerkbaar: niet-nawerkbaarheid te laat aangevoerd. Geen indirecte inbreuk: werkwijze wordt nergens in keten na levering van geneesmiddel toegepast. Ruimte voor schriftelijke ronde omtrent de directe inbreuk op conclusie 7.
OCTROOIRECHT
Tussenvonnis. Zie ook kort geding (IEPT20140512) en hoger beroep in kort geding (IEPT20150127). Novartis is een wereldwijd opererend farmaceutisch bedrijf en is houdster van het Europees octrooi EP 1 296 689 B3 (hierna: EP 689) voor een ‘Method of administering biphosphonates’. EP 689 is een tweede medische indicatie-octrooi en ziet op het gebruik van zoledroninezuur 5 mg eens per jaar toegediend voor de behandeling van osteoporose. Voor de aanvraagdatum van het octrooi is een artikel gepubliceerd, waarin alle kenmerken van de conclusies van EP 689 worden geopenbaard. Sun is eveneens een farmaceutisch bedrijf en houdt zich bezig met de verkoop en distributie van geneesmiddelen. Sun brengt zoledroninezuur op de markt, waarop zij gesommeerd is door Novartis. Sun vordert bij de rechtbankvernietiging van het Nederlandse deel van EP 689. In reconventie vordert Novartis opheffing van door haar gestelde inbreuk op EP 689.
De rechtbank oordeelt dat Novartis een beroep op de prioriteit van US 689 toekomt ten aanzien van conclusie 7 van het octrooi. Dit omdat deze ‘the same invention’ ex artikel 87 EOV betreft en het prioriteitsdocument nawerkbaar is geopenbaard. Ten aanzien van conclusies 1-6 zijn de inhoudelijke argumenten pas voor het eerst bij pleidooi aangevoerd. Hierop hebben Novartis en de rechtbank zich niet kunnen voorbereiden, waardoor deze buiten beschouwing worden gelaten wegens strijd met goede procesorde.
WO 421 is volgens de rechtbank niet de meest nabije stand van techniek, aangezien deze niet ziet op hetzelfde doel als EP 689. Zelfs als wordt uitgegaan van WO 421, dan is volgens de rechtbank niet in te zoek hoe de gemiddelde vakman zonder inventieve denkarbeid uit zou komen op de uitvinding van het octrooi. WO 421 is derhalve niet inventiviteitsschadelijk voor conclusie 7 van het octrooi, waardoor conclusie 7...