Artikel 7 lid 1 Grondwet brengt met zich dat niemand voorafgaand verlof nodig heeft om gedachten of gevoelens te openbaren: beperkingen hierop mogen niet zo ver gaan dat de overheid verspreiding van foto’s preventief beoordeelt, waardoor bepalingen overeenkomst onverbindend zijn. Artikel 10 EVRM leidt niet tot andere uitkomst: slechts beperking op dit artikel wanneer dit bij wet is voorzien, en hiervan is niet gebleken.
ONRECHTMATIGE PUBLICATIE
Hoger beroep. Uit de samenvatting van rechtspraak.nl: “Eiser is een journalist. Hij vordert medewerking van de Staat aan door hem te maken opnames in detentiecentra voor vreemdelingenbewaring. Volgens eiser beperken de voorwaarden die de Staat aan de medewerking stelt het recht op vrije nieuwsgaring op ontoelaatbare wijze. Geoordeeld wordt dat de vrijheid van nieuwsgaring niet meebrengt dat eenieder een ongeclausuleerd recht heeft op toegang tot penitentiaire inrichtingen. De Staat is onder redelijke voorwaarden bereid eiser de toegang te verlenen tot de detentiecentra.”
Het hof is van oordeel dat artikel 7 lid 1 van de Grondwet met zich brengt dat niemand voorafgaand verlof nodig heeft om gedachten of gevoelens te openbaren. Beperkingen hierop mogen niet zo ver gaan dat de overheid verspreiding van foto’s preventief beoordeelt. De bepalingen uit de gesloten overeenkomst zijn derhalve onverbindend. Artikel 10 EVRM leidt volgens het hof niet tot een andere uitkomst, aangezien beperkingen op dit artikel slechts zijn toegestaan wanneer dit bij wet is voorzien, en hiervan is niet gebleken.
Lees het vonnis hier. De full tekst doorzoekbare pdf volgt.