Quantcast
Viewing all articles
Browse latest Browse all 5229

IEPT20130710, Rb Amsterdam, Memon v Tros

Uitzending van Tros Radar over "celstress" niet onrechtmatig jegens Memon: Tros mocht op basis van mededelingen van de door haar geraadpleegde deskundigen en het uitgevoerde onderzoek in die uitzending tot de conclusie komen dat het (nog) niet mogelijk is gebleken de effecten van elektromagnetische straling op de gezondheid van mensen (“celstress”) te meten en dat de dure producten die Memon tegen celstress aanbiedt geen werking hebben. Daarmee legt Tros een misstand bloot en zij is daarbij niet onzorgvuldig te werk gegaan.

PUBLICATIE

Gedaagde Tros heeft op 7 november 2011 in het programma Tros Radar het onderwerp “Celstress” uitgezonden. In deze uitzending besteedde Tros aandacht aan eiseres Memon en de door Memon op de markt gebrachte producten, in het bijzonder de MemonizerCOMBI transformer. Deze uitzending is via de website van Tros Radar nog te bekijken. Memon vordert nu een verklaring voor recht dat Tros onrechtmatig handelde jegens Memon, staking van elke verdere openbaarmaking van de uitzending en verwijdering van elke referentie daaraan van haar websites.

De rechtbank wijst de vorderingen af en oordeelt dat de desbetreffende uitzending van Tros Radar niet onrechtmatig is. Tros mocht namelijk op basis van mededelingen van de door haar geraadpleegde deskundigen en het uitgevoerde onderzoek in die uitzending tot de conclusie komen dat het (nog) niet mogelijk is gebleken de effecten van elektromagnetische straling op de gezondheid van mensen (“celstress”) te meten en dat de dure producten die Memon tegen celstress aanbiedt geen werking hebben. Daarmee legt Tros een misstand bloot en zij is daarbij niet onzorgvuldig te werk gegaan. Het staat Tros vrij om eigen onderzoek te laten verrichten door deskundigen en Tros mag daarbij voorbij gaan aan onderzoeksresultaten die door Memon zelf ter beschikking zijn gesteld.

De rechtbank acht verder het gebruik van verborgen camera-apparatuur en het opnemen van telefoongesprekken niet onaanvaardbaar: het gaat om zakelijke telefoongesprekken, waarvan niet is gesteld op welke wijze hiermee de privacy van de betrokken personen worden geschonden. Ook is niet gebleken dat Tros op een andere wijze dan met een verborgen camera inzicht heeft kunnen verkrijgen in de wijze waarop getest wordt bij consumenten thuis en hoe de producten van Memon aan de man worden gebracht. Het in de uitzending gebruiken van de termen “wonderstekkerdoos”, “toverdoos”, “bak met zand” en de opmerkingen “je kunt net zo...


Viewing all articles
Browse latest Browse all 5229