Ntb, Sena Performers, NORMA en FNV Kiem, Pop, wat levert het op? Onderzoek naar de inkomsten van popmusici in Nederland
“De contrasterende beelden over (het inkomen van) popmusici belemmeren de belangenbehartiging van Ntb, FNV-KIEM en de rechtenorganisaties NORMA en Sena Performers. Maar bovenal hebben ze een verlammende werking gehad op de ontwikkeling van een modern popmuziekbeleid waarin de positie van de makers van popmuziek centraal staat. Want ook subsidiënten, programmeurs, beleidsmakers en politici verschuilen zich nog te vaak achter de denkbeelden die ze al jaren over popmusici hebben, variërend van ‘het zijn veredelde amateurs’ tot ‘ze verdienen toch genoeg, kijk maar naar Marco Borsato’. Bovendien houdt het achterhaalde romantische idee dat je alleen cultureel verantwoorde pop kunt maken wanneer je financieel aan de grond zit in sommige kringen hardnekkig stand.
Om af te rekenen met de vooroordelen zijn allereerst cijfers nodig. Daarom hebben de bovengenoemde organisaties in 2008 het initiatief genomen om een inkomensonderzoek onder professionele popmusici in Nederland te laten doen. Dat resulteerde in de eerste editie van ‘Pop, wat levert het op?’. Toen de uitkomsten werden gepresenteerd was er al sprake van een economische crisis, maar die had nog geen gevolgen voor het cultuurbeleid van de overheid. Inmiddels heeft er een flinke bezuinigingsslag plaatsgevonden en hebben vele gemeenten aangekondigd ook in 2016 fors te zullen bezuinigen op cultuur.
Met deze tweede editie van ‘Pop, wat levert het op?’ willen we in kaart brengen wat de gevolgen van de economische crisis en de cultuurbezuinigingen zijn voor het inkomen van popmusici. Het onderzoek zal tevens gebruikt worden als 0-meting voor het monitoren van de Wet auteurscontractenrecht die in de zomer van 2015 werd aangenomen. De onderzoeksresultaten geven een weinig rooskleurig beeld van de financiële positie van professionele popmusici. Dat de muzikanten desondanks zelf nog optimistisch zijn over hun inkomenspositie, zegt veel over de gedrevenheid waarmee ze hun vak beoefenen. Zoals bij veel kunstenaars het geval is, speelt geldelijk gewin een ondergeschikte rol. Dit kan echter nooit een reden zijn om hen weg te zetten als veredelde amateurs, of een alibi om ze af te schepen met een fooi voor verrichte diensten.”
Lees het onderzoek hier. Lees de aanbiedingsbrief aan de Tweede Kamer bij het onderzoek hier.