Geen spoedeisend belang bij vorderingen om Samsung o.a. te verplichten telefoons met beveiligingslekken te updaten. Kort geding niet geschikt voor aan de kaak stellen gestelde brede probleem omtrent updaten Android telefoons zonder spoedeisende concrete aanleiding. Toewijzing zou bij Samsung voor aanmerkelijke implicaties zorgen en enorme kosten die in kort geding niet te overzien zijn.
ONEERLIJKE HANDELSPRAKTIJKEN
Kort geding. De Consumentenbond vordert onder meer dat Samsung consumenten informeert over de aanwezigheid van beveiligingslekken in haar telefoons. Ook vordert de Consumentenbond dat Samsung haar telefoons die het stagefright lek bevatten van een update voorziet. Omdat Samsung na zou laten essentiële informatie te verstrekken die de gemiddelde consument nodig heeft om een goed geïnformeerd aankoopbesluit te nemen, zou sprake zijn van een oneerlijke (misleidende) handelspraktijk. De vorderingen worden afgewezen.
De voorzieningenrechter oordeelt dat geen sprake is van een spoedeisend belang bij de vorderingen van de Comsumentenbond. De genoemde lekken vormen niet een zo acuut beveiligingsrisico als de Comsumentenbond stelt. Daarnaast is een kort geding niet geschikt voor het aan de kaak stellen van het door de Consument gestelde brede probleem omtrent het updaten van Android telefoons, zonder een spoedeisende, concrete aanleiding. Voorts zou toewijzing van de vorderingen bij Samsung voor aanmerkelijke (technische) implicaties zorgen en enorme kosten met zich brengen die in kort geding niet te overzien zijn.
IEPT20160308, Rb Amsterdam, Consumentenbond v Samsung
(ECLI-versie)