Zinsnede in nieuwsbericht dat “een van de opgepakte mannen een voormalig compagnon is van … [eiser]” onrechtmatig: onvoldoende steun in feitenmateriaal door gebruik van één niet-gezaghebbende anonieme bron. Nieuwsbericht dat [eiser] banden met verdachten in liquidatiezaak ontkent onrechtmatig: onvoldoende steun in feitenmateriaal. Geen misstand. Publicaties hebben mogelijk gevolg voor herzieningsprocedure. NOS had wederhoor moeten verlenen, omdat zij zich baseerde op anonieme bronnen. Publicaties moet offline worden gehaald. Rectificatie op homepage NOS.nl grotendeels toegewezen.
PUBLICATIE
Eiser is bij arrest van 30 juli 2002 door het hof Den Bosch tot levenslange gevangenisstraf veroordeeld voor o.m. het medeplegen van moord. Het cassatieberoep tegen deze veroordeling is door de Hoge Raad verworpen. Eiser heeft op 18 april 2011 een herzieningsverzoek ingediend bij de Hoge Raad. NOS heeft een tweetal nieuwsberichten op haar website geplaatst. Het eerste bericht had de titel “Aanhoudingen in Turkije voor afrekening Turkse A’dammer”. Het tweede bericht had de titel “Drugsbaron ontkent banden met verdachten in liquidatiezaak”. Volgens eiser zijn de publicaties onrechtmatig. De vorderingen worden toegewezen.
De rechtbank oordeelt dat voor beide artikelen onvoldoende steun in het feitenmateriaal aanwezig is. Er is sprake van één niet-gezaghebbende bron die in het bericht anoniem wordt opgevoerd en niet door een andere bron is bevestigd. Voorts is geen sprake van het aan de kaak stellen van een misstand. Het was een feitelijk bericht over arrestaties die hadden plaatsgevonden met een in 2014 gepleegde liquidatie, waarbij eiser slechts voor het schetsen van de achtergrond van één van de aangehouden verdachten is genoemd. Voorts wordt geoordeeld dat de publicaties mogelijk gevolg hebben voor de herzieningsprocedure, omdat gezien het grote publiek van NOS, de artikelen ertoe kunnen leiden dat de steun van een deel van het publiek voor het herzieningsverzoek van eiser afneemt.
Ook oordeelt de rechtbank dat NOS wederhoor had moeten verlenen aan eiser, omdat zij zich baseerde op anonieme bronnen. De publicaties moeten offline worden gehaald. Bij het eerste artikel wordt echter de toewijzing van de vordering beperkt tot de gewraakte passage. De gevorderde rectificatie wordt toegewezen op de homepage van NOS.nl. De zin “Ten onrechte is de naam van de heer [eiser] hiermee in verband gebracht.” wordt uit de voorgestelde tekst...