Geen uitzendverbod voor Nieuwsuur t.a.v. beeldmateriaal van Novo: gelet op belang van aan orde zijnde onderwerp, illustratie van dat onderwerp aan hand van camerabeelden, voorgenomen wijze van presenteren, toegezegde inachtneming van maatregelen om identiteit van medewerkers af te schermen en aan Novo aangeboden mogelijkheid tot geven van visie in uitzending, wegen door Novo gestelde belangen niet op tegen belang van NOS bij uitzending van bewakingsbeelden.
PUBLICATIE
Eiseres Novo is een AWBZ-instelling op het gebied van begeleiding, wonen, werken en behandeling van mensen met een verstandelijke handicap. Op één van de locaties van Novo heeft in 2012 een fysieke interventie plaatsgevonden tussen vier medewerkers en een daar wonende cliënte; kort hierna is zij overleden. De redactie van Nieuwsuur, een programma van NOS, is voornemens een uitzending te wijden aan hetgeen op die avond is voorgevallen en beschikt over een dvd met bewakingsbeelden. Novo vordert nu een verbod op het uitzenden van de videobewakingsbeelden en vernietiging van de dragers van het beeldmateriaal. De voorzieningenrechter wijst de vorderingen af:
4.13. Het belang van Novo dat gegevens uit de behandelrelatie met [mevrouw]niet (verder) naar buiten komen dan mevrouw G, naar inschatting van Novo, zou hebben gewild, heeft hier geringe betekenis. Niet alleen heeft Novo de door haar gemaakte inschatting niet met feiten en omstandigheden onderbouwd, doch daarnaast komt hier gewicht toe aan de omstandigheid dat de nabestaanden van [mevrouw]zich tegen het gebruik van de camerabeelden niet verzetten en dat NOS c.s. met hen in gesprek is over de wijze waarop [mevrouw]daarbij in beeld zal worden gebracht. […]
4.14. Ook het door Novo gestelde algemene belang van het cliëntenvertrouwen in het geheim zijn en blijven van vertrouwelijke behandelgegevens – hoewel in het algemeen zwaarwegend – is in het licht van onderhavige omstandigheden van gering gewicht. Nu hier vast staat dat de camerabeelden aan derden en uiteindelijk aan NOS c.s. bekend zijn geworden, zonder dat daarbij sprake was van het door Novo schenden van haar geheimhoudingsplicht, is het verband tussen het (verdere) gebruik van die beelden door NOS c.s. en het gestelde algemene belang te ver verwijderd om hier aan dat belang aanmerkelijke betekenis te geven.
4.15. Het belang van de desbetreffende medewerkers van Novo om niet op televisie met de camerabeelden te worden geconfronteerd is hier evenmin van doorslaggevend belang....