Quantcast
Channel: Boek9.nl
Viewing all articles
Browse latest Browse all 5229

IEPT20140225, Hof Den Bosch, Decor v Schomburg

$
0
0

Merk UNIFIX voldoende onderscheidend vermogen voor steenlijm: onvoldoende onderbouwd dat merk uit louter beschrijvende aanduidingen bestaat of uit tekens die gebruikelijk zijn geworden. Merkinbreuk door gebruik van tekens Uni Fix c.q. UniFix voor steenlijm: gelijke tekens en dezelfde waren. Aanschrijven door merkhouder Schomburg van afnemers van Decor niet onrechtmatig: Schomburg had en heeft geldig merkrecht en Decor bleek ondanks sommatie niet bereid gebruik van haar tekens te staken. Geen kwade trouw van Decor: Decor gebruikte teken al voordat in 2004 merk door Schomburg werd ingeschreven. Onvoldoende onderbouwd dat omzetdaling van Schomburg enkel gevolg is van verkopen door Decor van inbreukmakende producten.

MERKENRECHT

Vervolg op IEPT20130206 (rb). Schomburg brengt in Nederland tegellijm onder haar merknaam UNIFIX in de handel. Decor heeft tot 2007 steenlijm met het teken Uni Fix dan wel UniFix op de Nederlandse markt aangeboden. De rechtbank heeft bij eindvonnis van 6 februari 2013 voor recht verklaard dat het woordmerk UNIFIX van Schomburg geldig is en dat Decor op dat woordmerk inbreuk heeft gepleegd. De grieven van Decor richten zich tegen dit oordeel.

Gelet op het feit dat het relevante publiek van Decor en dat van Schomburg voor een niet te verwaarlozen deel hetzelfde is, oordeelt het hof net als de rechtbank dat het merk UNIFIX niet ieder onderscheidend vermogen mist. Voorts heeft Decor onvoldoende onderbouwd dat UNIFIX uit louter beschrijvende aanduidingen bestaat of uit tekens/benamingen die gebruikelijk zijn geworden in het normale taalgebruik of in het bonafide handelsverkeer. Het enkele feit dat andere ondernemingen ook de benaming unifix gebruiken leidt niet tot een ander oordeel, omdat dat gebruik niet ziet op waren waarvoor Schomburg haar merk heeft ingeschreven. Merkinbreuk op grond van ‘sub a’ wordt door het hof ook aangenomen: de rechtbank heeft terecht aangenomen dat de waren niet gelijk hoeven te zijn aan die van de merkhouder, maar slechts tot de groep(en) waren waarvoor het merk is ingeschreven hoeven te behoren. Dat is hier het geval.

Ook de grief tegen het oordeel van de rechtbank dat het aanschrijven door Schomburg van de afnemers van Decor niet onrechtmatig jegens Decor was, slaagt niet. Schomburg had en heeft een geldig merkrecht en Decor bleek ondanks sommatie door Schomburg om het gebruik van haar tekens te staken, niet bereid daaraan te voldoen. Dat de inhoud van de brieven van Schomburg op andere wijze onrechtmatig...


Viewing all articles
Browse latest Browse all 5229