BIE maart 2014, p. 62-66, Reindert van der Zaal: "De Europese Raad heeft in september 2008, als onderdeel van een meeromvattend Europees plan ter bestrijding van namaak en piraterij, verzocht om een evaluatie van de op dat moment geldende APV. Daarop werd door de Europese Commissie een impact assessment uitgevoerd, waaruit bleek dat er behoefte was aan herziening van deze verordening. Dat leidde ertoe dat de Europese Commissie in mei 2011 het startschot heeft gegeven voor een nieuwe APV. Op 1 januari 2014 is deze nieuwe APV van kracht geworden, en is de voorganger tegelijkertijd ingetrokken. Daarmee is dit de vierde versie van de APV. [...]
Met de verplichtstelling van de vereenvoudigde procedure tot vernietiging in alle Lidstaten en met de mogelijkheid vernietiging van kleine pakketten door de douane te laten afhandelen, voorziet de nieuwe APV in nieuwe instrumenten in de strijd tegen namaak en piraterij. De verruimde werkingssfeer van de nieuwe APV draagt daarnaast bij aan bredere bescherming.
Echt krachtig geschut is de nieuwe APV echter niet. Zo kent de nieuwe APV de douane geen verdergaande bevoegdheden toe om op te treden tegen transit-goederen, hetgeen gelet op Philips/Nokia ook niet verwonderlijk is, aangezien dergelijke bevoegdheden lege hulzen zouden zijn. Waar de Europese wetgever ten behoeve van de rechthebbenden wel een grote slag had kunnen slaan, is op het punt van het optreden door de douane tegen illegale parallelhandel Daar heeft de wetgever echter niet aan gewild. Ook namaakgoederen in persoonlijke bagage blijven buiten schot. Al met al zijn de rechthebbenden er ten opzichte van de vorige APV op punten op vooruit gegaan. Maar bescherming die écht verder reikt is uitgebleven. Naar verwachting zullen de rechthebbenden dan ook doorgaan met hun lobbywerk voor een (nog) verdergaande APV, waardoor de strijd tegen namaak en piraterij zich verder zal vertakken in een politieke strijd."
↧
De nieuwe Anti-Piraterijverordening
↧