Quantcast
Channel: Boek9.nl
Viewing all articles
Browse latest Browse all 5229

IEPT20150220, HR, Ajax

$
0
0

Beoordeling verwarringsgevaar (sub b) of verband (sub c) kan slechts achterwege blijven indien in geen enkel opzicht overeenstemming bestaat tussen merk en teken. Hof had gezien oordeel dat rood wit vesten met geen van de rood-wit merken voldoende gelijkenis vertonen, moeten onderzoeken of sprake was van verwarringsgevaar, of de rood-wit merken bekende merken zijn en of publiek verband legt tussen merk en teken.

MERKENRECHT

Cassatie tegen IEPT20131015, waarin is bepaald dat de rood-wit beeldmerken van Ajax geldig zijn, dat er geen merkinbreuk is gepleegd door de rood wit vesten van gedaagden en dat er geen sprake is van onrechtmatige nabootsing van uiterlijke kenmerken van officiële merchandising producten van Ajax. Zie ook IEPT20110629 (rb). Het arrest van het hof wordt vernietigd.

De Hoge Raad oordeelt dat een beoordeling van het gestelde verwarringsgevaar (sub b) of verband (sub c) slechts achterwege kan blijven indien in geen enkel opzicht overeenstemming bestaat tussen het ingeroepen merk en het beweerd inbreukmakende teken. Indien merk en teken een zekere, zelfs geringe mate van overeenstemming vertonen dan dient de rechter een globale beoordeling te verrichten om uit te maken of het publiek merk en teken met elkaar zal verwarren of een verband tussen beide legt.

In het oordeel van het hof dat de vesten met geen van de rood-wit merken voldoende gelijkenis vertonen om tot relevante overeenstemming te concluderen, ligt besloten dat het hof enige mate van overeenstemming aanwezig acht. Nu Ajax zich ter onderbouwing van de gestelde merkinbreuk heeft beroepen op de gronden sub b en c, had het hof moeten onderzoeken of sprake was van verwarringsgevaar in de zin van artikel 2.20(1)(b), respectievelijk of de rood-wit merken kunnen worden beschouwd als bekende merken in de zin van sub c en of sprake is van een zodanige overeenstemming dat het relevante publiek een verband legt tussen de vesten en de rood-wit merken. Door te volstaan met het oordeel dat de vesten met geen van de rood-wit merken voldoende gelijkenis vertonen om tot relevante overeenstemming te concluderen, heeft het hof dan ook blijk gegeven van een onjuiste rechtsopvatting.

Lees het arrest hier. De full tekst doorzoekbare pdf volgt.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 5229