Geen sprake van dienstbetrekking in zin van artikel 7 Aw of overdracht van eigendom gedurende samenwerking, zodat eigendomsrecht op werken van eiser die gedaagde SJH onder zich heeft bij eiser ligt en deze werken dus moeten worden teruggegeven aan eiser. Geen onrechtmatige vermelding van naam van eiser op website van SJH.
AUTEURSRECHT - EIGENDOM
Eiser is beeldend kunstenaar, gedaagde Stichting Jonge Honden (SJH) is actief op het gebied van het bemiddelen in de verkoop van kunst en het uitlenen van kunst tegen betaling. Partijen zijn met ingang van 1993/1994 met elkaar gaan samenwerken, in 2010 heeft gedaagde de samenwerking met eiser beëindigd. Eiser vordert nu teruggave en overdracht van alle in het bezit van gedaagde zijnde werken die zijn eigendom zijn, alsmede de bijbehorende administratie, en verwijdering van zijn naam van alle websites van gedaagde.
Tussen partijen is in geschil of Stichting Jonge Honden gehouden is om de werken van eiser terug te geven. De stelling van SJH dat dit niet het geval is voor wat betreft de werken die in de periode van 2000 tot 2008 zijn gemaakt, omdat in die periode sprake was van een arbeidsovereenkomst tussen SJH en eiser, wordt niet gevolgd door de voorzieningenrechter. De overeenkomsten die in het kader van de samenwerking tussen partijen met de gemeente Amsterdam en later Stichting Pantar Amsterdam zijn gesloten, kunnen niet als arbeidsovereenkomst tussen SJH en eiser worden aangemerkt. Er is namelijk geen sprake van rechtstreekse loonbetalingen van SJH aan eiser, maar betaalde SJH een inleenfee aan gemeente Amsterdam en Stichting Pantar, waartegenover een te ontvangen sociale voorziening voor eiser stond. Bovendien was SJH in de overeenkomsten aangemerkt als inlener en niet als werkgever. Er kan derhalve geen sprake zijn van een dienstbetrekking in de zin van artikel 7 Aw.
Nu ook niet gebleken is dat tussen partijen is afgesproken dat het eigendom van de werken gedurende de samenwerking is overgegaan op SJH, betekent dit dat het eigendomsrecht van alle werken die SJH onder zich heeft bij eiser ligt en dat deze werken dus moeten worden teruggegeven. De vermelding van de naam van eiser op de website van SJH als zodanig is verder niet onrechtmatig: dat eiser hierdoor schade heeft geleden is niet aannemelijk geworden en bovendien is de tekst over de beëindiging van de samenwerking niet grievend cq. onrechtmatig te noemen.
Lees het vonnis hier. De full text doorzoekbare pdf van het vonnis volgt.