Quantcast
Channel: Boek9.nl
Viewing all articles
Browse latest Browse all 5229

IEPT20150325, Rb Midden-Nederland, Corporate Web Solutions

$
0
0

Weens Koopverdrag van toepassing op geschil over licentieovereenkomst: kan als “koopovereenkomst betreffende roerende zaken” worden aangemerkt. Licentieovereenkomst tot stand gekomen met gedaagde 1 in plaats van met gedaagde 2: door gedaagde 1 op naam van gedaagde 2 aangegaan. Geldigheid overdrachtsverbod beoordeeld naar Nederlands auteursrecht. Auteursrecht CWS t.a.v. gedaagde 1 uitgeput: voldaan aan voorwaarden UsedSoft-arrest (IEPT20120703). Overdrachtsverbod niet geldig: richtlijnconforme uitleg artikel 12b Aw in licht UsedSoft-arrest brengt mee dat deze bepaling van dwingend recht is. Ook als software als “complex computerprogramma” in als bedoeld in Nintendo-arrest (IEPT20140123) moet worden gezien uitputting: HvJEU zou uitputtingsregeling in lijn met UsedSoft-arrest uitleggen.

IPR - AUTEURSRECHT

Samenvatting rechtspraak.nl: “De rechtbank Midden-Nederland heeft vandaag beslist dat een internationale licentieovereenkomst tussen een Canadese softwareleverancier en een Nederlandse afnemer kan worden aangemerkt als een koopovereenkomst als bedoeld in het Weens Koopverdrag. Daarvoor is vereist dat in die overeenkomst een gebruiksrecht voor onbepaalde tijd wordt verleend, de volledige prijs bij aanvang wordt betaald en de software wordt geleverd, al dan niet via een download.

Na een dergelijke verkoop kan de verkoper doorverkoop van de software niet via een contractueel overdrachtsverbod of eigendomsvoorbehoud verhinderen, omdat dergelijke bedingen in strijd zijn met het UsedSoft-arrest van het Hof van Justitie EU.

Richtlijnconforme uitleg van artikel 12b Auteurswet in het licht van het UsedSoft-arrest leidt tot de conclusie dat deze bepaling als een bepaling van dwingend recht moet worden gekwalificeerd. Dat geldt zowel in het geval dat de Europese Softwarerichtlijn als in het geval dat de Europese Auteursrechtrichtlijn van toepassing is, omdat de uitputtingsregeling in beide richtlijnen op eenzelfde wijze moet worden uitgelegd.

De rechtbank concludeert dat de Nederlandse afnemer niet in strijd heeft gehandeld met de overige licentievoorwaarden en wijst de vorderingen van de Canadese softwareleverancier af."

IEPT20150325, Rb Midden-Nederland, Corporate Web Solutions

(ECLI-versie)


Viewing all articles
Browse latest Browse all 5229