Met het gebruik van vergelijkingslijsten maakt Bargello inbreuk op de merken Chanel: Bargello trekt ongerechtvaardigd voordeel uit het onderscheidend vermogen en de reputatie van de merken. De merken van Chanel spelen een grotere rol in het verkoopmodel dan noodzakelijk voor een geoorloofde vergelijking. Verweer Bargello dat er geen sprake is van verwarringsgevaar slaagt niet. Verwarringsgevaar geen vereiste voor inbreuk art. 2.20 lid 2 sub c BVIE. Voor oordeel inbreuk is het aantal klanten dat op een imitatie uit is niet relevant. Geen sprake van louter intern gebruik van de lijsten. Merken vervullen nog steeds dezelfde rol in het communicatieproces wanneer de lijsten slechts door personeel worden gehanteerd. Het enkele tijdsverloop of stilzitten van zes maanden kan geen basis vormen voor rechtsverwerking.
MERKENRECHT
Bodemprocedure. Chanel is houdster van een groot aantal internationale merkinschrijvingen voor de waren in klasse 3, parfums, met werking in de Benelux. Onder deze merken zijn bekende namen als CHANEL, COCO, NO5, ALLURE en EGOÏSTE. Bargello verkoopt in haar winkels parfums. Chanel heeft geconstateerd dat in de winkels van Bargello vergelijkingslijsten zoals deze aanwezig waren:
Partijen twisten hoofdzakelijk over de vraag of het gebruik van de vergelijkslijsten in de winkels van Bargello inbreuk op de ingeroepen merken oplevert.
Chanel stelt dat Bargello door het gebruik van de merken op de vergelijkingslijsten ongerechtvaardigd voordeel trekt uit het onderscheidend vermogen en de reputatie van haar merken en dat Bargello daarmee in het kielzog vaart van Chanel. Bargello stelt dat zij toelaatbare vergelijkende reclame maakt omdat zij de geuren aanprijst met ‘vergelijkbaar met’.
De rechterbank volgt het arrest l’Óreal / Bellure (IEPT20090618) dat grote gelijkenissen heeft met onderhavige zaak. In dit arrest overweegt het Hof van Justitie dat imitatie in de zin van de bepalingen omtrent vergelijkende reclame iedere vorm van imitatie of replica omvat (waaronder ook een imitatie van geur), en niet tot namaak in enge zin (waarbij niet alleen de geur maar ook de verpakking en het flesje zou zijn nagemaakt). In casu wekken vooral de tekst van de advertenties en de uithangborden bij de gemiddelde omzichtige en oplettende consument de suggestie van imitatie of namaak. Met de tekst “U merkt geen verschil” wordt zonder meer de suggestie gewekt dat de geur niet slechts vergelijkbaar is, aar juist hetzelfde is....