Plaatsen van hyperlink naar elders openbaar gemaakt werk is in beginsel geen zelfstandige manier van openbaarmaken of van interventie daarbij en levert geen auteursrechtinbreuk op. In casu is niet vast komen te staan dat foto's op website Filefactory.com volmaakt privé zijn gebleven, zodat hof er vanuit gaat dat derde de foto's op deze website heeft openbaar gemaakt en GeenStijl via haar hyperlinks geen nieuw toegangskanaal heeft verschaft en derhalve geen interventie heeft gepleegd. GeenStijl heeft echter wel onrechtmatig gehandeld door haar publiek via hyperlinks te faciliteren en enthousiasmeren kennis te nemen van de onrechtmatig openbaar gemaakte foto's. Wel auteursrechtinbreuk door plaatsen van uitsnede van één van foto's op GeenStijl.nl: niet voldaan aan vereisten van artikel 15a Aw. Afbeelding van ander lichaamsdeel dan gelaat van betrokkene (buik) is geen portret, zodat GeenStijl met uitsnede geen portret van Britt Dekker heeft geopenbaard.
AUTEURSRECHT – PORTRETRECHT - ONRECHTMATIGE DAAD
Vervolg op IEPT20120912 (rb). In dit vonnis heeft de rechtbank beslist dat GeenStijl door de uitgelekte naaktfoto’s van Britt Dekker zonder toestemming op GeenStijl.nl te plaatsen en “de fotoreportage via hyperlinks te openbaren” inbreuk heeft gemaakt op het auteursrecht van Sanoma dan wel haar licentiegevers en op het portretrecht en de persoonlijke levenssfeer van Britt Dekker. Grondslag voor dit oordeel is de stelling van de rechtbank dat er in dit geval wel sprake is van openbaarmaken, omdat de hyperlinks op GeenStijl.nl in de praktijk min of meer de eerste ontsluiting van de websites met de foto’s inhielden. De grieven van GeenStijl worden grotendeels gegrond bevonden, zodat het hof het bestreden vonnis vernietigt.
Het hof stelt voorop dat het plaatsen van een hyperlink naar een elders openbaar gemaakt werk niet veel anders is dan “met een voetnoot in een boek of een tijdschriftartikel verwijzen naar een reeds gepubliceerd ander werk”. Een zelfstandige manier van openbaarmaken of van interventie daarbij is het in beginsel niet. Nu niet is komen vast te staan dat de foto’s op de website Filefactory.com volmaakt privé zijn gebleven, moet het hof er voorts vanuit gaan dat een derde deze foto’s heeft geopenbaard door deze op Filefactory.com te plaatsen en dat GeenStijl, hoewel zij de toegang tot de foto’s via de hyperlinks tot op zekere hoogte heeft gefaciliteerd, niet aan het publiek daartoe een nieuw toegangskanaal heeft verschaft en...
↧
IEPT20131119, Hof Amsterdam, GeenStijl v Sanoma
↧