Artikel van Volkskrant waarin schuilnaam van eiseres bekend wordt gemaakt en waarin de betrouwbaarheid van haar publicaties in twijfel wordt getrokken, is niet onrechtmatig. De argumenten van de Volkskrant zijn voldoende zwaarwegend om aan te kunnen nemen dat de Volkskrant met recht de betrouwbaarheid van de publicaties van eiseres in twijfel mag trekken. Verder is niet aannemelijk geworden dat de onthulling van de ware identiteit van eiseres een concreet en onmiddellijk gevaar in het leven zou roepen, dat zodanig zwaarwegend is dat dit aan de publicatie over een zaak van maatschappelijk gewicht in de weg zou staan. Ook de overige stellingen van eiseres gaan niet op.
PUBLICATIE
Eiseres is schrijfster en onderzoeksjournaliste, en heeft o.m. een veertiendelige serie geschreven voor Het Parool en Het Algemeen Dagblad over vrouwenhandel en (gedwongen) prostitutie. Eiseres heeft bij deze publicaties een schuilnaam gebruikt. De Volkskrant is voornemens een artikel te plaatsen, waarin de echte naam en nadere (privacy-gevoelige) gegevens van eiseres bekend worden gemaakt en waarin tevens wordt getwijfeld aan de betrouwbaarheid van haar publicaties. Eiseres vordert o.a. de Volkskrant te verbieden het artikel (of een artikel van gelijke strekking) te publiceren en te verbieden de ware identiteit van of andere persoonlijke gegevens over eiseres bekend te maken.
De voorzieningenrechter weigert de gevraagde voorzieningen. De juistheid van de door de Volkskrant genoemde argumenten kan in dit kort geding niet worden vastgesteld, wel kan worden gezegd dat de argumenten van de Volkskrant voldoende zwaarwegend zijn om aan te kunnen nemen dat de Volkskrant met recht de betrouwbaarheid van de publicaties van eiseres in twijfel mag trekken. “Het meest zwaarwegende argument is dat moeilijk voorstelbaar is hoe [eiseres] haar werkzaamheden voor haar uitgeverij te Antwerpen zou kunnen combineren met dagelijkse werkzaamheden als prostituee in Amsterdam.”
Er bestaat een wezenlijk verschil tussen iemand die gedurende een beperkte periode participerende undercover-journalistiek bedrijft en iemand die verslag doet van viereneenhalf jaar eigen ervaring als full time prostituee. Dit verschil is van belang omdat eiseres op grond van haar gestelde ervaringen een functie bij de gemeente Amsterdam vervult als adviseur inzake prostitutiezaken. De mogelijke onbetrouwbaarheid van de claim van eiseres dat haar boek een verslag is van haar vierenhalf jaar durende periode van werkzaamheid...