Quantcast
Channel: Boek9.nl
Viewing all articles
Browse latest Browse all 5229

IEPT20140204, Hof Arnhem-Leeuwarden, Legnesten

$
0
0

Duurovereenkomst in beginsel opzegbaar, indien wet en overeenkomst niet voorzien in regeling van opzegging. Eisen van redelijkheid en billijkheid kunnen meebrengen dat opzegging slechts mogelijk is indien voldoende zwaarwegende grond voor opzegging bestaat, dat opzegtermijn in acht moet worden genomen en/of dat schadevergoeding dient te worden betaald. Op markt brengen van concurrerend product door exclusief distributeur is voldoende grond voor opzegging van distributieovereenkomst door producent: eisen van redelijkheid en billijkheid brengen in onderhavige geval niet mee dat producent in verband met eventuele afhankelijkheid van distributeur van overeenkomst of investeringen aan zijn zijde, een zwaarwegende grond voor opzegging diende te hebben. Kan eveneens volstaan met opzegtermijn van drie maanden en was niet verplicht tot schadevergoeding.

DISTRIBUTIEOVEREENKOMST

Arrest in kort geding. Partijen houden zich bezig met de ontwikkeling van legnesten voor pluimvee. In 2010 hebben partijen een exclusieve distributieovereenkomst gesloten, die door appellanten in 2013 is opgezegd met inachtneming van een opzegtermijn van drie maanden. De voorzieningenrechter heeft in eerste aanleg geoordeeld dat appellanten hun verplichtingen uit de overeenkomst van 2013 dienen na te komen. De grieven van appellanten tegen dit oordeel slagen, zodat het bestreden vonnis moet worden vernietigd.

Het hof oordeelt, anders dan de voorzieningenrechter, dat een duurovereenkomst in beginsel opzegbaar is indien wet en overeenkomst niet voorzien in een regeling van de opzegging. De eisen van redelijkheid en billijkheid kunnen in verband met de aard en inhoud van de overeenkomst en de omstandigheden van het geval meebrengen dat opzegging slechts mogelijk is indien een voldoende zwaarwegende grond voor de opzegging bestaat. Uit diezelfde eisen kan voortvloeien dat een bepaalde opzegtermijn in acht moet worden genomen en/of dat de opzegging gepaard moet gaan met het aanbod tot betaling van een (schade)vergoeding. Nu de voorzieningenrechter ook ten onrechte geen of onvoldoende aandacht heeft besteed aan de belangen van appellanten bij opzegging van de overeenkomst, dient het hof de vorderingen van geïntimeerden opnieuw te beoordelen.

Noch uit de overeenkomst noch uit de wet vloeien bepalingen voort over de opzegbaarheid van de betreffende overeenkomst, zodat deze in beginsel opzegbaar is. Voorshands acht het hof niet aannemelijk dat partijen bij de overeenkomst voor ogen hebben gehad dat...


Viewing all articles
Browse latest Browse all 5229