Plaatsen c.q. niet verwijderen van afbeeldingen met onjuiste en/of misleidende mededelingen over MTTM, die slechts korte tijd zichtbaar zijn geweest op Flickr, niet in strijd met eerder opgelegd verbod: voldoende aannemelijk dat afbeeldingen op Flickr-website zijn geüpload door partner van bestuurder van Belfabriek, dat dit een experiment is geweest en dat zij hiermee niet intentie hadden om klanten van MTTM te laten overstappen naar Belfabriek; eveneens aannemelijk dat Flickr niet actief door Belfabriek wordt gebruikt als marketing/communicatiemiddel en dat afbeeldingen vóór december 2013 niet algemeen toegankelijk waren.
EXECUTIEGESCHIL
Bij vonnis in kort geding van 10 oktober 2013 (IEPT20131010) is Belfabriek verboden om onjuiste en/of misleidende mededelingen te (laten) doen over MTTM en hun bedrijfsactiviteiten en is haar geboden de webpagina’s, waarop dergelijke mededelingen werden gedaan, offline te houden. Op 10 december 2013 heeft MTTM ontdekt dat reeds sinds 17 juli 2011 op de Flickr-pagina van Belfabriek een zestal afbeeldingen zijn geplaatst, die onjuiste en/of misleidende mededelingen over MTTM bevatten. Belfabriek vordert nu een verbod op de executie van het kort-gedingvonnis.
De voorzieningenrechter oordeelt dat voldoende aannemelijk is geworden dat de betreffende afbeeldingen op 17 juli 2011 zijn geüpload door de partner van de bestuurder van Belfabriek, dat dit een experiment is geweest om de bestuurder te laten zien hoe hij de Flickr-website zou kunnen gebruiken voor zijn bedrijf en dat zij daarmee niet de intentie hadden om klanten van MTTM te laten overstappen naar Belfabriek. Na het uploaden is met de afbeeldingen niets meer gebeurd: Flickr wordt niet actief door Belfabriek gebruikt als marketing/communicatiemiddel en bovendien is onvoldoende aannemelijk geworden dat de account vóór december 2013 algemeen toegankelijk was. Gelet hierop kan niet worden uitgegaan van schade aan de zijde van MTTM.
Hierbij speelt mede een rol dat MTTM niet, zoals te verwachten was geweest indien het haar te doen zou zijn geweest om schade te beperken, direct na de ontdekking Belfabriek heeft verzocht de afbeeldingen te verwijderen. Zij heeft daarmee gewacht tot 2 januari 2014, ondertussen wel opdracht verstrekkend aan een deurwaarder tot het opmaken van proces-verbaal. De voorzieningenrechter kan hieruit niet anders dan concluderen dat het voorkomen van reputatieschade voor MTTM kennelijk ondergeschikt was aan het innen van een zo hoog mogelijk...
↧
IEPT20140203, Rb Amsterdam, Belfabriek v MTTM
↧