Quantcast
Viewing all articles
Browse latest Browse all 5229

IEPT20140307, Rb Gelderland, WE R Music

Geldig woordmerk "WE R": hoewel merk voor woorden "we are" staat en deze woorden zuiver beschrijvend zijn, heeft woordmerk een visueel aspect door wijze waarop het met hoofdletters is geschreven, zodat woordmerk in die zin enig onderscheidend vermogen heeft. Geen merkinbreuk door gebruik van teken "We are Hardstyle": geen gelijke tekens (sub a), geen visuele overeenstemming (sub b) en geen kielzogvaren (sub d). Geen gebruik van teken "We are Hardstyle" als handelsnaam: enkele feit dat gedaagde evenement zo heeft genoemd, betekent nog niet dat onderneming die naam in economisch verkeer voert.

MERKENRECHT - HANDELSNAAMRECHT

Eiser WE R Music houdt zich onder meer bezig met dienstverlening voor uitvoerende kunst, waaronder het verzorgen en begeleiden van evenementen, en diens bestuurder is houder van het woordmerk “WE R”. Gedaagde heeft onder de naam ‘Confusion Events’ enkele dance evenementen georganiseerd, zoals het dance event “We are Hardstyle”, en heeft onlangs het woordmerk en het beeldmerk “We are Hardstyle” bij het BBIE gedeponeerd. Het depot van het woordmerk is voorlopig geweigerd omdat het teken geen onderscheidend vermogen heeft en beschrijvend is. Eiser vordert een verbod op inbreuk op haar merk- en handelsnaamrechten. Het gevorderde wordt afgewezen.

Nu vaststaat dat het woordmerk “WE R” staat voor de Engelse woorden “we are”, oordeelt de voorzieningenrechter dat de woorden “we are” zuiver beschrijvend zijn en daardoor onderscheidend vermogen missen. “Dat laat echter onverlet dat aan het door [eiser] gedeponeerde woordmerk “WE R” een visueel aspect zit - een soort beeldmerk - door de wijze waarop het met hoofdletters wordt geschreven, en dat aan het woordmerk in die zin wel enig onderscheidend vermogen kan worden toegekend.” Derhalve kan niet worden aangenomen dat er een aanzienlijke kans bestaat dat het woordmerk in een bodemprocedure nietig zal worden verklaard.

Er is echter geen sprake van merkinbreuk. Er is immers geen sprake van gelijke tekens (‘sub a’). Nu de beschermingsomvang van het woordmerk beperkt is tot enkel het visuele aspect, beoordeelt de voorzieningenrechter louter de eventuele visuele overeenstemming tussen de tekens. Deze is er niet: het teken “We are Hardstyle” komt (visueel) niet te dicht in de buurt bij het gebruik van het woordmerk, zodat een beroep op ‘sub b’ ook niet opgaat. Er is evenmin sprake van kielzogvaren (‘sub d’): hoewel aannemelijk is dat het woordmerk binnen de...


Viewing all articles
Browse latest Browse all 5229