Uit het persbericht: "Vandaag heeft de Hoge Raad het finale oordeel geveld in de procedure die al sinds 2006 tussen NORMA en de kabelexploitanten wordt gevoerd. In tegenstelling tot bijvoorbeeld schrijvers en componisten, hebben acteurs en andere uitvoerende kunstenaars nooit een vergoeding ontvangen van de kabelexploitanten, zoals UPC en Ziggo, voor de doorgifte van films en televisieseries. Volgens de wet hebben acteurs daar wel recht op en moet die vergoeding door een collectieve beheersorganisatie, zoals NORMA, worden geïncasseerd. De Hoge Raad bevestigde echter dat de doorgiftetechniek is veranderd, waardoor die wet niet van toepassing is.
Volgens de bewuste bepaling van de Wet op de Naburige rechten mag NORMA alleen incasseren voor heruitzending van al eerder uitgezonden omroepprogramma’s. Nu de kabelaars tegenwoordig die programma’s rechtstreeks bij distributiecentrum “Mediagateway” ophalen, zo redeneert de Hoge Raad, en dus niet meer “uit de lucht plukken”, is er geen sprake van heruitzending door de kabelexploitanten. De Hoge Raad volgt daarmee het advies van de Advocaat Generaal in de procedure. De uitvoerende kunstenaars vissen dus kort gezegd achter het net, alleen vanwege een technische wijziging in de manier van uitzenden.
NORMA vindt het onvoorstelbaar dat kabelexploitanten, die miljoenen euro’s omzet genereren, niets aan acteurs en andere uitvoerende kunstenaars verschuldigd zouden zijn. Deze uitspraak van de Hoge Raad zou dan ook extra aanleiding voor de wetgever moeten zijn om dit recht te zetten. Daarvoor doet zich nu een kans voor, nu de wetgever een nieuwe wet heeft voorgesteld, het wetsvoorstel auteurscontractenrecht, die de positie van de maker en de uitvoerende kunstenaar zou moeten verbeteren.
Onlangs heeft het Ministerie van Justitie een voorstel in consultatie gebracht waarin wordt voorgesteld om de afdracht van vergoedingen voor makers en uitvoerende kunstenaars voor onder meer uitzending van films en tv-series via de kabel, bij de eindexploitant neer te leggen. Deze vergoeding kan vervolgens uitsluitend via collectieve beheersorganisaties, zoals NORMA, worden geïncasseerd. Hiermee zouden de huidige knelpunten voor een groot deel kunnen worden opgelost.
Alles voor een beter, technologieneutraal en effectief auteurscontractenrecht, zodat dit soort misverstanden in de toekomst kunnen worden voorkomen. Voor meer informatie over onze voorstellen voor een beter auteurscontractenrecht, zie www.stichtingnorma...