Nederlandse rechter bevoegd: vordering ziet op nakoming overeenkomst die in Nederland moet worden uitgevoerd. Spoedeisend belang: van eiser kan niet worden verwacht dat hij voor vraag of hij beeld “Charging Bull” mag exploiteren resultaat bodemprocedure afwacht. Nederlands recht van toepassing: rechtskeuze in concept exploitatieovereenkomst. Wil gedaagde niet gericht op totstandkoming exploitatieovereenkomst: naar recht van [plaats] komt overeenkomst slecht tot stand indien over alle voorwaarden schriftelijke overeenstemming bestaat en overeenkomst door partijen is ondertekend
IPR – PROCESRECHT – OVEREENKOMST
Kort geding over de exploitatie van het beeld “Charging Bull” dat in Amsterdam is geplaatst. Zie ook IEPT20140716, waarin is geoordeeld dat de koopovereenkomst van het beeld geldig is en eiser (in IEPT20140716 gedaagde) een bedrag van $ 326.607,50 moest betalen. In dit kort geding vordert eiser dat gedaagde wordt veroordeeld om zijn verplichtingen uit de exploitatieovereenkomst na te komen en eiser een licentie te verstrekken voor het exploiteren van het beeld. De vorderingen worden afgewezen.
Allereerst beoordeelt de voorzieningenrechter of hij bevoegd is om te oordelen over het geschil. Aangezien de vordering ziet op de nakoming van een overeenkomst die in Nederland moet worden uitgevoerd, is de voorzieningenrechter bevoegd op grond van artikel 6 Rv. Voorts wordt overwogen dat eiser in IEPT20140716 is veroordeeld tot betaling van de koopsom van het beeld en hij er belang bij heeft deze investering terug te verdienen. Dat eiser zich in de bodemprocedure in hoger beroep nog altijd primair op het standpunt stelt dat geen koopovereenkomst tot stand is gekomen maakt dat niet anders. Van eiser kan naar het oordeel van de voorzieningenrechter niet worden gevergd dat hij terzake van de vraag of hij het beeld kan exploiteren het resultaat van de bodemprocedure afwacht. Hij heeft dan ook spoedeisend belang bij zijn vorderingen.
Vervolgens wordt geoordeeld dat Nederlands recht van toepassing is op de overeenkomst. In het concept van de exploitatieovereenkomst is een rechtskeuze voor Nederlands recht opgenomen door eiser, waartegen gedaagde geen bezwaar heeft gemaakt. Als de overeenkomst rechtsgeldig zou zijn, zou dus Nederlands recht van toepassing zijn, waardoor de vraag of de exploitatieovereenkomst tot stand is gekomen ook naar Nederlands recht moet worden beoordeeld.
In het onderhavige geval kan naar het oordeel van de...