Quantcast
Channel: Boek9.nl
Viewing all articles
Browse latest Browse all 5229

IEPT20130718, HvJEU, Specsavers v Asda

$
0
0

Aan voorwaarde van normaal gebruik van gemeenschapsbeeldmerk is voldaan, wanneer merk enkel wordt gebruikt in combinatie met een erover geplaatst gemeenschapswoordmerk, waarbij deze combinatie zelf als merk is ingeschreven, voor zover verschillen tussen vorm waarin wordt gebruikt en waarin is ingeschreven, het onderscheidend vermogen van ingeschreven merk niet wijzigen.

MERKENRECHT

Het verzoek om een prejudiciële beslissing betreft de uitlegging van de artikelen 9(1)(b) en (c), 15(1) en 51(1) van de Gemeenschapsmerkenverordening. Dit verzoek is ingediend in het kader van een geding tussen de Specsaversgroep en Asda over een vermeende inbreuk op door de Specsaversgroep ingeschreven gemeenschapsmerken, waaronder de gemeenschapswoordmerken “SPECSAVERS”, de gemeenschapsbeeldmerken bestaande uit een schaduwlogo met het woordelement “Specsavers” en het gemeenschapsbeeldmerk, bestaande uit een woordloze logo. De prejudiciële vragen betreffen het normaal gebruik van dit laatste merk. Het Hof (Derde kamer) verklaart voor recht:

1) De artikelen 15, lid 1, en 51, lid 1, sub a, van verordening (EG) nr. 207/2009 van de Raad van 26 februari 2009 inzake het gemeenschapsmerk moeten aldus worden uitgelegd dat aan de voorwaarde van „normaal gebruik” in de zin van deze bepalingen kan zijn voldaan wanneer een gemeenschapsbeeldmerk enkel wordt gebruikt in combinatie met een erover geplaatst gemeenschapswoordmerk, waarbij de combinatie van beide merken bovendien zelf als gemeenschapsmerk is ingeschreven, voor zover de verschillen tussen de vorm waarin het merk wordt gebruikt en die waarin dit merk is ingeschreven, het onderscheidend vermogen van dat merk zoals dit is ingeschreven, niet wijzigen.

2) Artikel 9, lid 1, sub b en c, van verordening nr. 207/2009 moet aldus worden uitgelegd dat, wanneer een gemeenschapsmerk niet in kleur is ingeschreven, maar de houder het op ruime schaal in een specifieke kleur of kleurencombinatie heeft gebruikt, waardoor een aanzienlijk deel van het publiek dit merk met die kleur of kleurencombinatie is gaan associëren, de kleur of kleuren die een derde gebruikt voor de weergave van een teken dat beweerdelijk inbreuk maakt op dat merk, relevant zijn bij de globale beoordeling van het verwarringsgevaar of van het ongerechtvaardigd voordeel in de zin van deze bepaling.

3) Artikel 9, lid 1, sub b en c, van verordening nr. 207/2009 moet aldus worden uitgelegd dat het bij de globale beoordeling van het verwarringsgevaar en...


Viewing all articles
Browse latest Browse all 5229