Quantcast
Viewing all articles
Browse latest Browse all 5229

IEPT20130725, Rb Oost-Brabant, Eurosafe v Ensafe

Geen depot te kwader trouw: Eurosafe heeft vóór-voorgebruik voldoende aanemelijk gemaakt. Geen merkinbreuk: hoewel sprake is van in hoge mate dezelfde waren en diensten, is totaalindruk van beeldmerken EUROSAFE SOLUTIONS en ENSAFE voldoende verschillend. Bovendien bestaat relevante publiek uit professionele afnemers, die over algemeen deskundiger zijn en heeft Ensafe gemotiveerd bestreden dat merk van Eurosafe een bekend merk is. (Oud-)werknemers van Eurosafe niet meer aan concurrentiebedingen gehouden: hun belangen om bij Ensafe door arbeid in levensonderhoud te kunnen voorzien moeten zwaarder wegen dan (enkele) belang van Eurosafe dat haar personeel niet wegloopt, zodat reconventionele vordering tot schorsing van concurrentiebedingen wordt toegewezen.

MERKENRECHT – ONGEOORLOOFDE CONCURRENTIE

Partijen zijn actief op het gebied van valbeveiliging. De zaak gaat over de door Eurosafe gestelde inbreuk op haar beeldmerk “EUROSAFE SOLUTIONS” door Ensafe, de mogelijke schending van concurrentiebedingen door (oud-)werknemers die van Eurosafe naar Ensafe zijn overgegaan en het gestelde onrechtmatig gebruik van die schendingen door de nieuwe werkgever Ensafe. Eurosafe vordert staking van iedere inbreuk op haar merkrechten en staking van de werkzaamheden van haar (oud-)werknemers voor Ensafe. In reconventie vorderen de werknemers, in afwachting van een eventuele beslissing in de bodemzaak, schorsing van de concurrentiebedingen omdat zij in verhouding tot de te beschermen belangen van Eurosafe onredelijk door de bedingen worden benadeeld.

De rechtbank verwerpt het verweer van Ensafe dat het nieuwe, op 9 april 2013 gedeponeerde beeldmerk van Eurosafe nietig is omdat het depot te kwader trouw zou zijn verricht en dat Ensafe als voorgebruiker dient te worden aangemerkt. Eurosafe heeft namelijk met haar gegeven onderbouwing vóór-voorgebruik voldoende aannemelijk weten te maken, zodat de rechtbank uitgaat van de geldigheid van het merk. Merkinbreuk op grond van artikel 2.20 lid 1 sub b en sub c BVIE wordt niet aangenomen: hoewel er sprake is van in hoge mate dezelfde waren en diensten, acht de voorzieningenrechter de totaalindruk van beide beeldmerken voldoende verschillend. Begripsmatig en auditief is er een groot verschil tussen EUROSAFE SOLUTIONS en ENSAFE; visueel gezien stemt het kleurgebruik in beide merken sterk overeen, maar dit levert op zichzelf en in samenhang met andere aspecten van de merken onvoldoende overeenstemming op, nu is gebleken dat...


Viewing all articles
Browse latest Browse all 5229