Quantcast
Viewing all articles
Browse latest Browse all 5229

IEPT20131115, Rb Amsterdam, De Bezige Bij

Geen onrechtmatige uitingen over Peter Koelewijn en diens familie in roman "De Helleveeg" van A.F.TH. van der Heijden: nergens in boek staat dat moeder van Koelewijn de aborteuse is en boek bevat geen enkele suggestie dat familie Koelewijn op enige wijze weet had van of betrokken was bij praktijken van de aborteuse. Uit feit dat minder nauwkeurige lezer de familie Koelewijn met illegale abortuspraktijken zou kunnen associëren, volgt niet dat lezers daarmee zullen denken dat de moeder van Koelewijn die abortussen zelf daadwerkelijk heeft uitgevoerd. Het is begrijpelijk dat Koelewijn zich gegriefd voelt doordat de abortuspraktijk in roman is gelokaliseerd boven de viswinkel van zijn ouders, maar van onrechtmatig handelen is in casu geen sprake.

PUBLICATIE

Samenvatting van de inzendende advocaat: De bekende Nederlandse zanger Peter Koelewijn vordert rectificatie en schadevergoeding van de bekende schrijver A.F.TH. van der Heijden en diens uitgeverij De Bezige Bij, omdat laatstgenoemde zich in de roman ‘de Helleveeg’ grievend zou hebben uitgelaten over Koelewijn en diens familie (met name zijn overleden moeder). De ouders van Koelewijn hebben in het verleden een viswinkel gehad in de Eindhovense wijk Stratum. Dit komt terug in het boek. Tegelijkertijd wordt echter beschreven dat boven die viswinkel van Koelewijn een aborteuse werkzaam is geweest. De bezwaren van Koelewijn komen er op neer dat de (woning boven de) viswinkel wordt afgeschilderd als een stinkend hol waar zich illegale abortuspraktijken afspeelden en dat op zijn minst wordt gesuggereerd dat de familie Koelewijn daar weet van had.

De voorzieningenrechter acht de gewraakte uitingen niet onrechtmatig. De uitingen zijn onderdeel van een roman, hetgeen met zich meebrengt dat er sprake is van fictie en niet van een waarheidsgetrouwe beschrijving van de werkelijkheid. Van der Heijden gebruikt in zijn romans vaker een literaire techniek waarbij hij waargebeurde feiten, waarin ook bestaande (veelal bekende) personen figureren, inbedt in fictie. Uitingen ten aanzien van bekende personen en gebeurtenissen zouden een andere beoordeling kunnen vergen dan uitingen waarvan zonder meer duidelijk is dat deze aan de verbeelding van de auteur ontspruiten. Een dergelijke uiting kan bijvoorbeeld onrechtmatig zijn als deze (zonder feitelijke basis) wordt gedaan in een context die voor ‘waar gebeurd’ kan worden gehouden.

Nergens in de roman staat dat de moeder van Koelewijn de aborteuse is en de roman bevat...


Viewing all articles
Browse latest Browse all 5229